Elis-stad

bron: https://ilia-olympia.org

Elis-stad, gelegen aan de over van de Peneios, was vanouds de hoofdstad van het district Elis. Als stedelijk centrum is het waarschijnlijk pas ontstaan na de Perzische Oorlogen, terwijl de bevolking voor die tijd verspreid zal hebben geleefd over een aantal dorpjes. De belangrijkste antieke resten (zij het niet zo indrukwekkend) zijn het theater en de onduidelijke resten van twee stoa’s op de agora. Een stadsmuur is niet gevonden. De voormalige akropolis bevat nog resten van een Frankische burcht. De voornaamste vondsten uit Elis-stad zijn gehuisvest in een enorm nieuw museum.

 

Boven v.l.n.r.: resten van een badhuis(?), het theater, het museum van Elis-stad. Fotos onder: luchtfotos van het theater, de agora (stoa 5), het vierkante huis (10) en de stadswijk aan de andere kant v.d. weg. Rechts: het beroemde beeld van Skopas (6.25.1) van Afrodite Pandemos op een muntje (foto Papachatzis).

plattegrond van Elis-stad, met 1) gymnasion, 2) badhuis, 3) Hof van Achilles, 4) Rechtszaaltje, 5) Stoa, 6) Stoa, 7), 8), 9) heiligdommen, 10) vierkant gebouw, 11) muurtje, 12-13) hofjes en tempeltje, 14) theater