Verkennende wandeling

Een verkennende wandeling door Athene:

 

De talloze bekende en minder bekende oudheden van Athene maken een eerste verkennende wandeling noodzakelijk.  Deze wandeling kan de bezoeker heel goed de dag van aankomst in Athene houden, alhoewel een zekere mate van uitgerustheid noodzakelijk is. Deze verkennende wandeling leidt de bezoeker langs veel van de oudheden in de stad, die later zeker nog eens uitgebreider bezocht moeten worden.

Gezien de talloze (goedkope) hotels rondom het bekende Omónia -plein, begint de wandeling hier. Omonia is een van de oudste pleinen van Athene, al gepland in 1833 (als het “Koning Otto plein”), vanaf 1862 bekend als het Omonoia plein (“plein van de eensgezindheid”).
*      Loop vanaf Omonia de Panepistimiou op (“universiteitstraat”), een weg die langs de sterk classicistisch vormgegeven gebouwen van de universiteit loopt, en omgeven is door een keur van fraai uitgeruste boekwinkels, en loop de weg af tot aan Syntagma (“plein van de grondwet”).
*      Het  Syntagma plein is na de bouw van het koninklijk paleis voor koning Otto (oorspronkelijk werd het plein als wandeltuin voor koningin Amalia ingericht) snel het belangrijkste plein van Athene geworden, en is dat ook na het verjagen van koning Otto gebleven. De Voulí  (“parlementsgebouw”), waarin het paleis van Otto vanaf 1910 in werd veranderd, is feitelijk nooit afgekomen, omdat geldgebrek de jonge koning ertoe noodzaakte af te zien van de vele door de architect nog voorziene versieringen. Vóór het paleis ligt het Graf van de Onbekende soldaat, 24 uur per dag bewaakt door de erewacht van de Evzones.
*     Vanaf het Syntagma plein loopt U dwars door het centrale park van Athene (“De Nationale Tuinen”) om aan de achterkant uit te komen bij het beroemde Kallimarmaro, het oude stadion van Athene, dat door Herodes Atticus rond 150 na Christus geheel van marmer werd voorzien, om meer dan 1700 jaar later (inmiddels vakkundig gestript) opnieuw van marmer te worden voorzien voor de eerste moderne Olympische Spelen in Athene (1896). In 2004 is het plein geheel gerenoveerd, en daarmee zeker een bezoekje waard, alhoewel het spierwitte marmer waarmee het plein is bekleed in de zomerzon  alleen met een zonnebril te genieten is..
*     Loop vervolgens door de Vasílissas Olgas (“koningin Olga straat”) langs de grote tempel van de Olympische Zeus en de boog van Hadrianus, die de romeinse stadswijken van de oude stad markeren, steek de brede Syngrou over, en wandel door de Dionysiou Arepagitou langs het Dionysos-theater en het Odeion van Herodes Atticus, waar U linksaf slaat om de heuvel van Philopappos te beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de zee van beton en antennes die de moderne stad Athene nu eenmaal is (het zicht loopt tot aan de haven van Athene!), maar ook over de akropolis en de Lykavittos heuvel.
*    Daal langs dezelfde weg af als U gekomen bent en steek de weg over om via de Theorías langs de Akropolis te lopen naar de door maar weinigen op waarde geschatte Areiopagos, de plaats waar de oude adel van Athene plachtte te vergaderen over moord zaken, en waar tevens de apostel Paulus zijn beroemd geworden rede aan de Atheners hield, in de hoop de altijd met godsdienstige zaken bezige Atheners voor het christendom te winnen.
*     Sla direct na de bronzen plaat waarin de woorden van Paulus zijn vereeuwigd linksaf (langs de grot van de Eumeniden) om over bosrijke trappen af te dalen tot bij de agora (“marktplein”) van Athene, met de Stoa van Attalos (het agoramuseum) en het Theseion (eigenlijk de tempel van Hephaistos), die zondags gratis toegankelijk is voor het publiek, om via de Polygnotou (“weg van Polygnotos”) langs de Romeinse Agora en de bibliotheek van Hadrianus door te steken naar Monastiraki (“het kloostertje”), het kloppende toeristenhart van Athene (met de vele straatjes vol souvenirwinkeltjes, één van de twee goed bewaard gebleven moskeeën uit de tijd van de Turkse overheersing (zonder minaret, en veranderd in een museum voor volkskunst). Wanneer de voeten inmiddels ál te ernstig zeer doen kunt U beter het volgende punt overslaan, en direct naar het alternatieve einde van de wandeling gaan.

*     Heeft U nog voldoende stamina om  een extra ommetje te maken, dan is het de moeite waard om vanaf Monastiraki  (tegenover de moskee) de Adrianou (“Hadrianus-straat”) in te lopen langs vele bij de Grieken erg populaire restaurantjes (vooral tijdens de lunch zeer druk en gezellig), langs de agora (fraai uitzicht op de Stoa van Attalos en het Theseion), om op het einde van de straat rechts af te slaan, en via de Ermoú links naar de in de oudheid beroemde Kerameikos wijk, de antieke begraafplaats van Athene, met een schitterend museum met o.a. antieke grafmonumenten (van geometrische vazen tot klassieke grafstenen) en de grote dubbele stadspoort van het antieke Athene, de z.g. Dipylon-poort. Vanaf  hier keert U via de Pireós (“Piraeus-straat”) weer terug naar Omónia.
EINDE WANDELING

*     (Alternatieve einde) Vanaf Monastiraki loopt U rechtdoor over de Athinas (met de grote vlees-, en vismarkten van Athene, het stadhuis, talloze kioskjes en enkele dierenwinkels) rechtsreeks terug naar Omonia.
EINDE WANDELING

Miniatuur beeldje van ivoor (antieke replica) van het beroemde beeld van Apollo Lykeios, in het agoramuseum. Hersteld uit meer dan 200 fragmenten!

Het wisselen van de wacht bij het Graf van de Onbekende Soldaat.

Het Kallimarmaro stadion

Athens by night

 

Uitzicht op de akropolis en de Lykavittos heuvel vanaf de Philopappos

 

De “Toren van de Winden” op de Romeinse Agora