Sikyon

De stad Sikyon, oorspronkelijk aan zee gelegen met een akropolis wat verder landinwaarts werd volgens Homeros bestuurd door de held Adrastos, de enige overlevende van de zeven helden die Thebe aanvielen om Polyneikes te steunen. Na de Dorische invasies is Sikyon onder de invloed van Argos gekomen, en verloor rond 550 v. Chr. als lid van de Peloponnesische Bond elke eigen politieke speelruimte. In de Peloponnesische oorlog  een trouw bondgenoot  van Sparta, is Sikyon in 368 veroverd door de Thebaanse generaal Epameinondas. In 303 veroverde de Makedoniër Demetrios Poliorketes de stad, liet hem afbreken en stichtte een nieuwe stad op de plaats van de oude akropolis. In de tijd na de verwoesting van Korinthe door Mummius heeft Sikyon tijdelijk de organisatie van de Isthmische spelen gehad, maar na de herstichting van Korinthe is de stad geleidelijk in verval geraakt.
De belangrijkste oudheden zijn die rond de antieke agora (rechts). Van de ruïnes van de stad is vooral het theater, één van de grootste in Griekenland, nog zeer indrukwekkend met z’n cavea 120 meter. De onderste rijen van de tribunes zijn nog goed bewaard, met helemaal onderin zetels met leuningen, armsteunen en gebeeldhouwde pootjes. In het ravijn ten westen van het theater zijn de resten van het stadion te zien, terwijl op de agora de fundamenten van twee tempels zichtbaar zijn, een stoa en een bouleuterion, en er uitgebreide resten van een gymnasium liggen. De vondsten van de site worden grotendeels in het kleine museumpje bewaard dat is gehuisvest in een de resten van het Romeinse badhuis (geheel gerenoveerd en in 2006 weer heropend).

 

Onder, de resten van het grote theater van Sikyon, slechts deels opgegraven, met erachter het aard lichaam van het stadion, vergelijkbaar met dat in Epidauros. Het theater is een van de grootste in Griekenland, en is in elk geval af en toe als vergaderplaats gebruikt voor de Achaïsche Bond. De bovenste rijen konden worden bereikt door twee gewelfde gangen. Rechts, blik op de resten van de agora van Sikyon, met op de voorgrond de grote tempel (klik op de foto voor een vergroting). Plattegrond van Sikyon overgenomen uit Papachatzis.

Het museum, gelegen in een antiek romeins badgebouw, met van binnen mozaïeken en resten sculptuur. KLIK HIER VOOR FOTO’S