Elis

De geschiedenis van de regio Elis is ten zeerste verbonden met die van de stad Elis. Het gebied wordt in het noorden tegen Achaia begrensd door de rivier de Larisos en in het oosten (tegen Achaia en Arkadië) door het Skollion-gebergte (Santameri). De oorspronkelijk onafhankelijke gebieden Pisatis  en Triphylië in het zuiden, worden sinds de verovering ervan door de bewoners van Elis stad meestal tot de regio Elis gerekend. Het gebied is uitermate vlak en bestaat vooral uit riviersedimenten, met aan de kusten enkele  rotsige kapen.
Het gebied Elis is al bewoond sinds de steentijd, maar ontbeert lange tijd belangrijke nederzettingen. Homeros noemt de streek al Elis, maar spreekt over de bewoners als Epeioi. De hoofdstad Elis is gesticht in 471 v. Chr., en had vanaf zijn stichting een bestuur op democratische grondslag naar het voorbeeld van Athene. De imperialistische tendensen van de hoofdstad kwamen in dezelfde tijd naar voren met de onderwerping van de gebieden Pisatis en Triphylië. Tijdens de Peloponnesische oorlogen stond Elis aanvankelijk aan Spartaanse zijde, maar later (na een conflict met Sparta om de zeggenschap in Lepreon) aan Atheense zijde. Met de Atheense nederlaag tegen Sparta in 404 kreeg Elis nieuwe conflicten met Sparta, dat Elis ertoe dwong zijn “bondgenoten” vrij te laten en opnieuw toe te treden tot de Peloponnesische Bond. De Spartaanse nederlaag bij Leuktra (369 v. Chr.) gaf de stad zijn vrijheid terug en daarmee de mogelijkheid de omliggende steden opnieuw te onderwerpen. In een conflict met Arkadië wordt dan zelfs het heiligdom van Olympia korte tijd het strijdtoneel. In de Hellenistische periode wisselt Elis voortdurend van bondgenoten, die afwisselend Triphylië weer bevrijden of aan Elis helpen toevoegen. In 191 v. Chr. treedt Elis toe tot de Achaïsche Bond, om vanaf 146 v. Chr. (verenigd met Triphylië) onder de Romeinen te komen.
Met de ondergang van Olympia als belangrijkste heiligdom van Griekenland, verliest de regio Elis z’n bovenregionaal belang. In de middeleeuwen behoort het noordelijk deel van Elis tot het Prinsdom Achaia, een Frankisch vorstendom geregeerd vanuit Kyllene (dan Glarentza genoemd, met als sterkste burcht het indrukwekkende Chlemoutsi) dat zich lang weet te handhaven onder de Byzantijnse reconquista.

Kyllini

Typaneion

Skillountia

Olympia

Lepreon

Chlemoutsi

Samiko

Elis stad

Tripiti