Carnaval in Amfissa 2023

Het geestencarnaval van Charmena (Amfissa)

Amfissa 25 februari 2023: Na twee verloren corona jaren werd het befaamde ‘Geestencarnaval’ van Amfissa dit jaar weer uitbundig gevierd, en Pausanias-footsteps was erbij!

Voorbereiding

In tal van huizen in Amfissa gaat op zaterdagmiddag de voorbereiding van start. Wij werden ter plekke allerhartelijkst uitgenodigd om – onder het genot van wijn, geitenvlees en andere specialiteiten – de voorbereidingen mee te maken. Dit lieten we ons geen twee keer zeggen en vandaar ook de hiernaast staande foto’s. Wij zagen hoe vrienden en bekenden bij elkaar kwamen om zich met schmink, geitenvellen en andere attributen uit te dossen. Doel is een ‘angstaanjagend uiterlijk’ te krijgen en ’s avonds met woeste dansen, vuurwerk, het gerinkel van geitenbellen en doffe trommelslagen op te trekken naar het centrale plein. Daar komen uit drie (soms vier) buurten van de stad reusachtige geesten bij elkaar, begeleid door massa’s supporters en strijden om de heerschappij voor het komende jaar. Gelukkig wint altijd de goedaardige geest van Konstantinos (zie verhaal).

Het verhaal

Het achterliggende verhaal beschrijft de noodlottige liefde tussen Konstantinos en Lenio. Konstantinos was – zoals velen in Charmena – een arme leerlooier, die verliefd was op de knappe Lenio. Om met haar te kunnen trouwen wilde Konstantinos een fortuin maken met de verkoop van gelooide huiden. Daarom vertrok hij vol goede moed naar het buitenland en keerde later, met een volle geldbuidel, terug naar Amfissa. Daar vond hij helaas niets dan slecht nieuws: tijdens zijn afwezigheid was Lenio bij het waterhalen bij de bron door de bliksem getroffen en overleden. Konstantinos besloot dat het leven niet meer de moeite waard was en sprong van de muren van het kasteel van Amfissa zijn dood tegemoet.

 

Het geestencarnaval

Sinds de dood van Konstantinos zou het spoken bij de bron van Charmena. Konstantinos was tot een beschermende geest geworden die de vele leerlooiers waar Amfissa in de Turkse tijd beroemd om was, beschermde. Zijn dolende gestalte – jammerend en rammelend met kettingen –  zou nog steeds waargenomen worden bij de bron waar Lenio was gestorven.

Sinds enkele tientallen jaren rakelt het geestencarnaval van Amfissa de geschiedenis van Konstantinos en Lenio weer op: De plaatselijke bewoners dossen zich uit als geesten, demonen, elfen en heksen en trekken op naar het centrale Kechagiaplein van Amfissa. Drie of vier 3 meter hoge spookachtige gestalten gaan daar bij een spectaculaire lichtshow de strijd met elkaar aan, ondersteund door hun supporters. Als laatste daalt een monsterlijke Konstantinos de grote trap af vanuit Charmena naar het Kechagiaplein en verslaat de andere demonen in een duw en trekwedstrijd. Zo is Amfissa weer voor een jaar veilig en trekken de feestvierders door naar andere activiteiten.

Geef een reactie