Mystras

Het paleis en de vele (administratief-religieuze) gebouwen eromheen.

Het huis van de Laskariden ( zie vergroting plattegrond 2) in de benedenstad, met erboven het Pantanassa-klooster (plattegrond 20) en hoog daarboven de burcht van William de Villehardouin (plattegrond15) uit 1249

Plattegrond (klik voor vergroting)

 

 

Het Byzantijnse Mystrás, met zijn huizen, kerken, kloosters, paleizen en straatjes, is een van de mooiste plekken in Griekenland. Gelegen op de Mezythra heuvel, bevindt dit middeleeuwse stadje zich op 5 km. afstand van het middeleeuwse Sparta. Op de top van de heuvel bevindt zich het grotendeels onveranderde kruisvaarderskasteel gebouwd door William de Villehardouin. Vanaf 1349 was Mystrás het centrum van het byzantijnse despotaat van de Moréa, en hebben generaties byzantijnse heersers er hun sporen achtergelaten.
De stad is verdeeld in drie districten, de Benedenstad (Katochora), met de grote kathedraal (Mitropolis), een klein museum en de resten van (bescheiden) woonhuizen; de Bovenstad (Chora), met het paleis van de despotes van Achaia en de huizen van de allerrijksten; en het kasteel (Kastro), bovenop de heuvel. De meeste kerken in de stad zijn in feite kloosterkerkjes; vele zijn redelijk tot goed bewaard gebleven. Enkele van de vele kerken worden hier besproken (bron: Blue Guide: GREECE, the mainland en Scholte’s Griekenland, KOSMOS Reisboeken).

De Mitrópolis ± 1291 (plattegrond 5) en museum

 

 

De Mitrópolis (5), de grote kathedraal gewijd aan de heilige Demetrios is een combinatie van de plattegrond van de Romeinse basilica met de Griekse koepelkerk. De kathedraal staat in een ruime binnenplaats, met een oude fontein. Van het oorspronkelijke bisschoppelijke paleis is nog maar weinig overgebleven. In de kerk bevindt zich een 17e eeuwse troon van walnotenhout, en op de vloer een marmeren dubbele adelaar, symbool van de keizers van Byzantium.
Naast de kathedraal ligt het kleine museum, gebouwd door bisschop Ananias, die in 1770 door de Turken is geëxecuteerd. Te zien zijn vooral kerkelijke gewaden, enkele ikonen en wat fresco fragmenten.

De Vrontochio-klooster  (8-9)

 

 

Het pad omhoog vervolgend heb je eerst de 14e of 15e eeuwse Evangelistria (7), een eenvoudige grafkerk. Het Vrontochio-klooster complex lag oorspronkelijk wat buitenaf, en was misschien wel het rijkste van de hele Peloponnesos. Erin bevinden zich twee kerken, de Aghii Theodoroi uit 1296 (zwaar gerestaureerd) en de eigenlijke kloosterkerk, de Hodighitria, gebouwd in 1322. De Hodighitria heeft een prachtige klokketoren, terwijl er nog enkele resten van het oude klooster over zijn (o.a. de refter). Schitterende fresco’s, die de vergelijking kunnen doorstaan met fresco’s uit Constantinopel, decoreren de kerk.
Boven en rechts: de Hodighitria, onder de Aghii Theodoroi

Het Pantanassa-klooster (20)

 

 

 

Het Pantanassa-klooster is vermoedelijk het mooiste klooster van heel Mystrás. Begonnen in 1365 door Manuel Cantacouzenos, is het klooster in 1428 enorm vergroot. We zien (o.a. In de Gothische ramen van klokke-toren) iets van westerse invloeden in de architectuur. Tegenwoordig  herbergt het een vrouwenklooster.

De Perívleptos ± 1350 (26)

 

 

De Perívleptos (26), een kerk aan de periferie van Mystrás, gebouwd rond 1350, door een echtpaar met frankische wortels, gezien de franse Fleur-de-Lys die twee leeuwen omzomen boven de toegangspoort. De kerk heeft 3 kapelletjes, gewijd aan Katharina, aan de Paraskeví en aan Pandaleïmon. Prachtige fresco’s sieren het interieur.

 

 

 

 

Het Paleis van de Despoten van Achaia

De bouw aan het Paleis van de Despoten is begonnen in 1249 door William de Villehardouin en successievelijk uitgebreid door de talloze heersers van Mystrás, die de stad uitbouwden van een buitenpost van het Byzantijnse Rijk, tot wat in feite de tweede hoofdstad werd. Van het paleis zijn momenteel twee zalen toegankelijk voor het publiek, de grote keuken, en een deel van de kelders. Restauratie is nog in volle gang.

De Ayia Sophia- kerk (13) ± 1350

De sterk gerestaureerde Agia Sophia kerk is gebouwd voor de aristocratie van Mystrás, maar vooral als paleis-kapel door de eerste despoot Manuel Kantakouzenos. Sierlijke zuiltjes tussen de vensters en marmeren vloeren moeten nog een indruk van de vroegere rijkdom geven, alhoewel de kerk (en de fresco’s) zwaar zijn beschadigd.

 

De Frankische burcht en uitzicht.

De eigenlijke burcht, op een hoogte van 630 meter, is begonnen in 1249 door William de Villehardouin en daarna talloze malen gerestaureerd. Het uitzicht is schitterend, en een duidelijk bewijs voor z’n strategisch belang.