Halae

Het havenstadje Halai is voor het eerst bewoond geweest in het Neolithicum. De zichtbare resten zijn echter van veel later datum. Het stadje is rond 650 voor Chr. gesticht, maar is in de 5de eeuw verwoest door een aardbeving. Er zijn weinig resten uit de klassieke periode (480-300 voor Chr.), maar de stad kwam tot bloei in de hellenistische periode. Halai werd verwoest door Sulla, maar hersticht onder de Romeinen. In de laat-Romeinse periode is een christelijke basilica gebouw en werden mensen voor het eerst begraven binnen de stadsmuren.
Tijdens de Slavische invasies is het stadje verlaten geweest. In de 12de eeuw wordt binnen de resten van de oude basilica een kleiner kerkje gebouwd. De opgravingen van 1911-1935 zijn in 1990 hervat door de Cornell University en inmiddels grotendeels afgesloten. Publicatie volgt. De fraai met informatie ontsloten site begint helaas alweer te vervallen, waardoor de meeste informatieborden (behalve die linksboven) zijn verdwenen. De meeste zichtbare resten zijn die van de stadsmuren uit de Macedonische periode, alhoewel ook de basilica goed te herkennen valt, met name de absis (foto rechtsboven).

 

Foto’s vlnr. plattegrond en indeling periodes, straat naar (archaïsche) poort, absis vroegchristelijke basilica; rechts Macedonische westelijke stadsmuren; onder enkele luchtopnamen (mei 2017), met duidelijk zichtbaar de resten van de basilica.