Orchomenos (Arkadië)

De Arkadische stad Orchomenos bezette een strategische positie midden op de voornaamste route tussen het noorden en het zuiden van de Peloponnesos. Soldaten uit Orchomenos vochten mee in de Perzische oorlogen bij Thermopylai zowel als Plataia. In 418 werd de stad ingenomen door de Atheners en Argivers, en met de stichting van Megalopolis verloor de stad elke betekenis.

 

Aan de antieke resten zijn er delen van de stadsmuren te zien, met (o.m.) een indrukwekkende toren, meerdere tempels, twee zuilenhallen op de antieke agora en een theater. Van de tempels, stoa’s en theater zijn de resten fragmentarisch, maar bieden voldoende mogelijkheid tot herkenning. Direct vóór de tempel van Artemis Mesapolitis (‘in de stad’) ligt een enorm altaar. Wie goed zoekt ontdekt de resten van de Griekse markeringen op (veel) fundament-stenen, die suggereren dat het altaar elders is vervaardigd en in delen naar z’n huidige ligging is gebracht.

 

Bijzonder fraai van de site is ook wel z’n majestueuze ligging tussen de twee vlaktes van Arkadië. Op de foto’s v.l.n.r. een dronefoto van de agora van Orchomenos, met linksonder de tempel van Artemis Mesapolitis en ervoor het altaar, centraal twee grote zuilenhallen en rechts de resten van het theater; de tweede foto toont de eerder genoemde tempel en rechts is het theater te zien vanuit de lucht. Opmerkelijk is dat de tempel niet omringd is door zuilen, maar was gebouwd van gestucte, ongebakken kleitichels op een stenen fundament.

 

Beneden zijn de zuilenhallen nogmaals te zien, een twee detail van het theater en de resten van een tweede tempel op enige afstand van de agora. Deze bevindt zich direct naast een modern kerkje en de begraafplaats van het huidige dorpje. Helaas is deze tweede tempel, gezien de ter plekke bewaarde kapitelen van de dorische orde, minder goed tentoongesteld.