De Stoa van Attalos

De Stoa van Attalos is rond 145 voor Christus opgericht door de Hellenistische monarch Attalos II van Pergamon (159-138 v. Chr.), die in zijn jeugd in Athene had gestudeerd, en dit prachtige gebouw liet neerzetten als dank voor de leuke tijd die hij daar had gehad. Bedoeld als overdekte promenade en shopping center voor het Atheense publiek, heeft het zich vier eeuwen lang in een grote populariteit mogen verheugen. Opvallend is hoe het onderste gedeelte van de zuilen niet van cannelures is voorzien, om beschadiging daarvan door het winkelend publiek te voorkomen.

Ook dit gebouw is verwoest tijdens de invallen door de Heruliërs, en alhoewel het achterste gedeelte nog in gebruik was onder de Turken, is het meeste materiaal van de stoa gebruikt als bouwmateriaal in de nieuwe verdedigingsmuur die een klein deel van Athene moest beschermen tegen nieuwe invallen van de barbaren.
De door de Amerikaanse opgravers compleet herbouwde stoa dient ter huisvesting van de talloze vondsten gedaan op de agora. De kostbaarste (of draagbare) vondsten zijn in het museum zélf gevestigd, terwijl onder de overkapping een keur aan beelden te zien is. Het gebouw zelf staat daarom ook wel bekend als het Agora-museum. Enkele beelden van onder de overkapping worden hieronder getoond.

 

 

Van links naar rechts Aphrodite; een gevleugelde Nike en keizer Antoninus Pius (138-161)