1

Geraki (Geronthrae)

Koimisis

Aghios Giorgios

De stad Geronthrae, die door Pausanias wordt genoemd, bevindt zich in het binnenland, een veertig kilometer ten zuidoosten van Sparta, bij het huidige Geraki. De muren van de akropolis zijn waarschijnlijk prehistorisch en dateren misschien zelfs van voor de Mykeense periode. Opgravingen op de akropolis worden sinds 7 jaar doorgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het NIA (Nederlands Instituut van Athene). Geraki-Geronthrai is vanaf de prehistorie bewoond geweest tot laat in de middeleeuwen, gezien de grote hoeveelheid Byzantijnse kerkjes in de buurt. In de Frankische periode vormde Geraki één van de 12 oorspronkelijke baronieën, alhoewel de burcht van Geraki al in 1262 aan de Byzantijnen werd overhandigd als losprijs voor William de Villehardouin. De Frankische burcht is gebouwd door Guy de Nivelet in 1254. De kerkjes van Geraki zijn te bezichtigen door ‘s morgens in het dorp naar de phylaka te vragen. Velen hebben prachtige fresco’s, zoals hieronder getoond.

 

1 Agios Johannis Chrysostomos, een klein kerkje bestaand uit een enkele ruimte met absis, en fresco’s uit de 14e eeuw. De enorme blokken die als deurstijlen en dorpel dienen zijn in feite antieke inscripties. Boven, v.l.n.r. het kerkje, de dood van Maria, St. Joris, , de dood van Maria.

 

2 Evangelistria, een kerkje met prachtige fresco’s uit de tweede helft van de 1e eeuw, met een prachtige Pantokrator in de koepel (links).

 

3 De Agios Athanasios, met nog slechts enkele fresco’s

 

4 De Agii Theodori zonder fresco’s

 

5 De Agios Nikolaos uit de 13e eeuw, met slechts enkele fresco’s.

2

3

3

5

Het Castro

2

In het kastro van Guy de Nivelet (en later) wordt nogmaals het enorme belang van middeleeuws Geraki duidelijk: het is haast even groot als Mystrás, en het totale aantal kerkjes van Geraki steekt Mystrás naar de kroon (ook al zijn ze allemaal kleiner). In het fort (rechts 2 x) zijn een 3-tal kerkjes met fraaie fresco’s te bezichtigen:

 

1 De Agios Georgios in de citadel, met o.a. het wapenschild van Guy de Nivelet (niet getoond)

 

2 De Zoodochos Pigi, een zeer eenvoudig kerkje bestaand uit een enkele ruimte, met prachtige fresco’s en een rijkelijk gebruik van rood en wit uit 1431. (boven).

 

3 De Agia Paraskevi uit de na-byzantijnse periode, met op de (enigzins onhandige) fresco’s o.a. de schenkers van het kerkje. Foto’s onder.

3