Nestane

Een haast onaanzienlijk dorpje in Arkadië is het schitterend gelegen Nestane. Pausanias maakt melding van Nestane vanwege de resten van een “kamp van Philippos” op de berg die uitkijkt over de “Onbewerkte Vlakte”. Het stadje is teruggevonden op de heuvel die nu bekend staat als de Panigyristra en bevat nog steeds restanten van antieke fortificaties.

 

Het meest opmerkelijk is echter de aardspleet die door Pausanias wordt genoemd: De “Onbewerkte Vlakte” is volgens Pausanias “onbewerkt” omdat het regenwater uit de bergen de vlakte te nat maakte voor de landbouw; de enige uitweg die Pausanias vermeldt voor het water – dat anders een meer zou vormen – wordt gevormd door een aardspleet, waardoor het water weg kan komen. Datzelfde water zou vervolgens iets verderop uit een onderzeese bron vlakbij Lerna weer tevoorschijn komen. De aardspleet (in het Grieks katavothra, een van de vele vergelijkbare spleten in Arkadië) is van een indrukwekkende grootte en de moeite van het bekijken waard. Al even indrukwekkend is het uitzicht over de “Onbewerkte Vlakte”, die momenteel wel degelijk wordt bewerkt. De antieke resten zijn aardig om te zien.

 

Foto’s boven de “Onbewerkte Vlakte”; rechts de poort van het antieke Nestane van twee kanten en een enkel stuk van de muur; onder de akropolis, met de toevoer voor de aardspleet en de aardspleet zelf. Van de akropolis is maar een klein deel bevestigd geweest, omdat de berg zelf voldoende bescherming gaf tegen veroveraars.