Boiotie: Kabiren Heiligdom

Het heiligdom voor de Kabiren (Kabeiroi) bij Thebe, met de bijbehorende mysteriën, is met de nodige raadselen omgeven. Zoveel is zeker, dat het belangrijkste heiligdom voor deze goden op Lemnos lag en dat het heiligdom in Thebe er slechts een afgeleide van was.

         In Thebe waren het er mogelijk twee, Kabeiros en zijn zoon Pais, die ook wel Zeus en Dionysos werden genoemd, waarbij dan de Grote Moeder als derde Kabeiros toetrad. Feit is dat het platvloerse karakter van hun cultus, met kobold-achtige, groteske figuren (afgebeeld op het speciale Kabiren-vaatwerk uit Thebe) goed past in een vruchtbaarheidscultus. In de triade Mitos (“schering”), Krateia (“inslag”) en Protolaos (“eerste mens”) zien we mogelijk een scheppingsmythe.

Het heiligdom van de Kabiren is moeilijk te vinden daar het te maken heeft gehad met een zware brand. De borden naar het heiligdom zijn weggehaald. Sla rijdend op de weg van Thebe naar Livadia, enkele kilometers na Thebe, de weg in naar Paralia Sarandi. Stop bij de eerste belangrijke afslag links richting Ampelochori, en loop daar naar rechts over een klein weggetje door de velden, en houd links aan. Het heiligdom bij Thebe bevat een kleine tempel, oorspronkelijk daterend uit de 6e eeuw v.Chr; de restanten van de fundamenten stammen uit de 4e eeuw v.Chr. Een fraai theatertje uit de 3e eeuw v.Chr., waarbij de skènè van het toneel werd gevormd door het oostelijk deel van de tempel. Het werd gebruikt in de mysteriën, die de gelovigen vermoedelijk een leven na de dood beloofden, zoals zovele andere mysterie-godsdiensten. Een altaar, gelegen tussen de tempel en het theater, bewijst dat het theater zelf een cultusplaats was. Een stoa ten zuid-oosten van het theater, met een lengte van 40 m. De stoa is gebouwd in de eerste eeuw v.Chr. Meerdere cirkelvormige of elliptische gebouwtjes met daarin offerputten en banken langs de muren, gebruikt voor initiatie-riten.