Dyme

De stad Dyme is met een zeer hoge mate van waarschijnlijkheid te identificeren met Kato Achaïa, waar een inscriptie is gevonden die door Pausanias wordt besproken voor de stad Dyme. Het meest opmerkelijke aan de (zeer schamele) resten van klassiek Dyme is de stadsmuur, een muur gebouwd van ongebakken kleitichels, gebouwd op een laag fundament van natuursteen, en tegen de regen beschermd door een borstwering van hout bovenop de gehele muur. Deze muur (één van de zeer zeldzame voorbeelden van deze manier van bouwen op de Peloponnesos) is nog op enkele plaatsen in de moderne stad zichtbaar. Verder zijn er verspreid enkele antieke resten te vinden, zoals die van een Romeins badhuis.

Foto’s boven vlnr. Resten van de stadsmuur van Dyme onder een (tijdelijk) dak van plastic om de tichels van ongebakken klei te beschermen tegen de weersinvloeden. Keramiekoven onder afdak.

Onder en links, resten van het Romeinse badhuis, met de karakteristieke pilaartjes van de zogeheten hypocaust-vloer, de Romeinse variant van vloerverwarming.

Myceens fort bij Dyme

De z.g. Dymische Muur van Polybius (4.59.4) is een klassieke fortificatie gebouwd op (aanzienlijke) Mykeense resten een flink eind westelijk van Dyme. Hoewel er hier geen resten van een paleis of administratie in het lineair B zijn aangetroffen, is het zeer waarschijnlijk dat vanuit dit centrum (het enige Mykeense centrum met Cyclopische muren in noord-west Achaia) de gehele omgeving is bestuurd. In de klassieke periode en later is de muur deels hersteld en verbouwd. Enkele Mykeense tholos-graven liggen aan de voet van de heuvel.

Foto’s (linksboven aanklikbaar), details van de Dymische Muur en een tholos-graf.

Zie ook: Myceens Achaea