Dyme

De stad Dyme is met een zeer hoge mate van waarschijnlijkheid te identificeren met Kato Achaïa, waar een inscriptie is gevonden die door Pausanias wordt besproken voor de stad Dyme. Het meest opmerkelijke aan de (zeer schamele) resten van klassiek Dyme is de stadsmuur, een muur gebouwd van ongebakken kleitichels, gebouwd op een laag fundament van natuursteen, en tegen de regen beschermd door een borstwering van hout bovenop de gehele muur. Deze muur (één van de zeer zeldzame voorbeelden van deze manier van bouwen op de Peloponnesos) is nog op enkele plaatsen in de moderne stad zichtbaar. Verder zijn er verspreid enkele antieke resten te vinden, zoals die van een Romeins badhuis.

Foto’s boven vlnr. Resten van de stadsmuur van Dyme onder een (tijdelijk) dak van plastic om de tichels van ongebakken klei te beschermen tegen de weersinvloeden. Keramiekoven onder afdak.

Onder en links, resten van het Romeinse badhuis, met de karakteristieke pilaartjes van de zogeheten hypocaust-vloer, de Romeinse variant van vloerverwarming.

Myceens fort bij Dyme

Tegen de lagune van Kalogria aan ligt de belangrijkste Myceense versterking van de noordelijke Peloponnesus, de z.g. Dymische Muur, gebouwd rond 1250 v. Chr. Hoewel er hier geen resten van een paleis of administratie in het lineair B zijn aangetroffen, is het zeer waarschijnlijk dat vanuit dit centrum de gehele omgeving is bestuurd. In de Hellenistische en later in de Byzantijnse tijd is de muur deels hersteld en verbouwd. Enkele Myceense graven liggen aan de voet van de burcht. Er is op meerdere plaatsen uitstekende informatie beschikbaar en de ligging is bijzonder aantrekkelijk, op een uitloper van de Zwarte Bergen, hoog boven de lagune van Prokopos en midden tussen de sinasappelbomen. De site is gratis toegankelijk en op dinsdag gesloten

 

Vooral bij de hoofdpoort van de acropolis is het interessant om goed om je heen te kijken. Bij een tegen de muur aangebouwd altaar kun je met enige moeite Griekse inscripties ontdekken, van het type ‘van Afrodite’, ‘van (Apollo) Afetos’ en ‘van Artemis’. Buiten de poort kun je ook direct rechts antieke inscripties zien van een meer alledaags karakter, type ‘Filimena valt in de smaak bij Filotos’ en ‘Konis is mooi’.

Bij de poort