Pausanias Project


Patras - museum
Het geheel vernieuwde Archaeologisch Museum in Patras is uniek in z’n soort voor Griekenland. Het is grotendeels gewijd aan de vondsten uit de Romeinse periode, waaruit het over schitterende mozaïeken beschikt. Daarnaast zijn er vondsten uit de wijde omgeving ook uit eerdere periodes. Het niveau van de collectie, maar vooral ook de enorme ruimte in dit schitterende museum is hoog. Sinds 2012 is het hier toegestaan foto’s te nemen. Hier zullen slechts enkele van de vele vondsten worden getoond.

Direct boven: enorm mozaïek met fraaie details. Rechts: satyr helpt met wijn persen, rechts de drie Gratieën dansen om een altaar.

Afbeeldingen v.l.n.r. grote zaal museum (met kamers uit boerderijen; Myceense “duckvase” uit Patras; Romeins portret 2e eeuw;

Links: totaalbeeld + detail van kopie van het grote Athena-beeld uit het Parthenon in Athene.  Duidelijk is te zien hoe het schild van de godin was gedecoreerd met een gevechtsscene uit de strijd tussen de Atheners en de Amazones. Dit detail ontbreekt in de (veel beter bewaarde) Athena Varvakiou in het NAM in Athene. Onder uit de necropolen rond Patras een met kransen versierde schedel.