Pausanias Project


Athene - akropolis

De akropolis en z’n directe omgeving.

1. Ergasterion; 2. heiligdom voor Zeus Polieus; 3. tempel voor Roma en Augustus; 4. Parthenon; 5. altaar van Athene; 6. Erechtheion; 7. Pandroseion; 8. Huis van de Arrephoren; 9. Athena Promachos; 10. Chalkotheek; 11. Artemis Brauronia; 12. Propyleën; 13. tempel voor Athena Nike; 14. monument voor Agrippa; 15. Boulé-poort; 16. Panathenaiënweg; 17. Klepsydra; 18. Apollo Hup’ Akraiais; 19. Grot van Pan; 20. Myceense trap; 21. Heiligdom van Eros en Aphrodite; 22. Peripatos-inscriptie; 23. Odeion van Perikles; 24. Tempel van Dionysos; 25. Theater van Dionysos; 26. Thrasyllos-monument; 27. Nikias-monument; 28. Stoa van Eumenes; 29. Asklepieion; 30. Ionische Stoa; 31. Odeion van Herodes Atticus; 32. Heiligdom van de nimfen.

Kaart naar J. Travlos, Athene

“De Akropolis” wordt traditioneel gezien als benaming voor de beroemdste Griekse tempel, maar is in werkelijkheid de naam voor de hooggelegen (akro) burcht (polis), die haaste elke Griekse stadstaat bezat. Op en rond de akropolis van Athene zijn er vijf “gebouwen” die direct in het oog springen,.
                  1) De Propylaiën (de monumentale toegang tot de                       oorspronkelijke vluchtburcht)
                 2) Het Parthenon, de beroemde tempel voor Athena Parthenos
                 3) Het Nikè - tempeltje.
                 4) Het Erechtheion
                 5) De Peripatos

Van deze gebouwen is de tempel voor Nikè (de godin van de Overwinning) al vele jaren niet te bekijken. Het gebouwtje was al tijdens de Turkse overheersing van Griekenland uit elkaar gehaald, omdat de Turken de plek wilden gebruiken als platform voor hun zware artillerie. Door de Fransen na de onafhankelijkheidsoorlog in elkaar gezet, is het tempeltje de afgelopen 6-7 jaar ter conservering  weer uit elkaar gehaald, om nu stukje voor stukje te worden herbouwd.