Odeion van Agrippa

Het Odeion van Agrippa is een overdekt muziektheater geweest. Het werd in de eerste eeuw v. Chr. gebouwd in opdracht van M. Vipsanius Agrippa, een vriend van keizer Augustus. Oorspronkelijk had het auditorium 1200 zitplaatsen en was de ingang een tamelijk eenvoudig toegangspoortje.

Toen het dak instortte in de tweede eeuw, is het Odeion ingrijpend verbouwd. Een nieuwe steunmuur dwars door het auditorium heen verkleinde het aantal zitplaatsen tot een ruime 600 en er werd een monumentale toegang gebouwd, met daarbij 3 Giganten en drie Tritonfiguren. Ook werden er nu beelden van zittende filosofen toegevoegd, om de nieuwe functie van het Odeion als lectuurhal te onderstrepen.

Na de verwoesting van alle gebouwen op de agora door de barbaarse Heruliërs in 267 n. Chr., heeft het terrein van het Odeion er enige tijd verlaten bijgelegen, totdat in de vierde eeuw op die plek een gymnasium (of misschien toch een grote villa?) werd aangelegd, compleet met extra kamers, badruimtes en tuinen. Voor de monumentale toegang tot dit complex werden een 4-tal Tritons en Giganten naar hun huidige plek versleept. Het totale complex, met de ingang gericht op de Heilige Weg, omvatte een 13.500 vierkante meter.

 

Afbeeldingen: boven plattegrond en doorsnede van Odeion  in de eerste bouwfase, rechts foto’s van de beelden die de toegang van het gymnasium sierden, onder de facade van het Odeion in de tweede bouwfase, midden 2e eeuw, helemaal onder het terrein als gymnasium. Tekeningen en plattegronden uit “The Atheneian Agora, a guide to the excavation and museum”,  1990. Reconstructie: www.ancientathens3d.com