Pausanias Project


   Achaia - Patras

Ook Hadrianus wordt op de munten uit Patras als “restitutor Achaiae (herstichter van Achaia)”  gevierd. Tegenwoordig is Patras, met meer dan 300.000 inwoners de derde stad van Griekenland, een van de meest levendige steden van het land. Grote faam heeft het groots gevierde carnaval.

In de oudheid bekend als Patrai, is de moderne vorm Patras oorspronkelijk een richingsaccusativus. De stad maakte sinds de oprichting deel uit van de Achaïsche Bond, en is in Hellenistische tijden sterk in verval geraakt. Een herstichting door keizer Augustus als Colonia Augusta Aroë Patrensis, die er vele van zijn veteranen naartoe bracht, heeft de stad nieuw leven ingeblazen.
Boven: foto’s van het kastro van Patras. Onder: het Odeion van Patras met z’n romeinse sarcophagen en een plattegrond van het kastro.

Onder keizer Nero werd in Patras de apostel Andreas gekruisigd en begraven. Het beleg van de stad in 805 door Slavische volksstammen en de Saracenen werd, zo is de traditie, door  de tussenkomst van St. Andreas afgebroken: volkomen onverwachts gingen de belegeraars er vandoor.

          Prominent aanwezig is de moderne grafkerk van St. Andreas, waar een zilveren reliekschrijn wordt bewaard, met daarin de schedel van de heilige. De schrijn is in 1964 door Paus Paulus VI als teken van toenadering tussen de Katholieke en orthodoxe kerken teruggegeven aan Griekenland, van waar hij door Thomas Palaiologos in 1460 was meegenomen op de vlucht voor de Turken.

         

De heilige Andreas

Een absolute aanrader is het geheel vernieuwde archaeologische museum van Patras, met vooral zeer fraaie vloermozaïeken uit Romeinse villa’s in de stad, maar daarnaast vele andere vondsten uit Patras en omgeving.

Museum

Demeterbron

De boven getoonde kerk staat waarschijnlijk precies op de plek van een door Pausanias genoemd heiligdom voor Demeter. Naast de kerk bevindt zich nog altijd de door Pausanias besproken “wonderbaarlijke bron”, inmiddels geheiligd, doordat ook Andreas er water heeft gedronken.