Pausanias Project


Musea - Sikyon
Het kleine museum van Sikyon bevat vele tientallen vondsten gedaan bij de opgravingen in oud-Sikyon. Enkele zijn uniek voor de streek en het museum. Hier wordt een (persoonlijke) keuze uit de vondsten gepresenteerd.
Links-boven: het museum van Sikyon, gelegen in het oude Romeinse badhuis van de stad. Het museum is geheel vernieuwd, en weer geopend sinds 2006. Boven-midden: één van de zalen van Sikyon. Boven rechts, een deel van een mozaïekvloer van een huis uit de Romeinse periode.
Links: een levensgroot vrouwenportret. Let op hoe het hoofd afzonderlijk werd geproduceerd en later werd ingezet. Rechts: Minerva?

Boven: een klassieke huwelijks-vaas (lebes) afkomstig uit een Korinthische werkplaats.

In de Pitsa-grot (of de Saftoulis-grot), gelegen in het Mavro Vouno gebergte op een hoogte van 800 meter boven zee, is een zeer belangrijk heiligdom gevonden voor de nimfen, of (mogelijk) voor de god Pan. De mond van de grot is 2.25 m. hoog, en erachter gaat het steil naar beneden naar het eigenlijke heiligdom, dat teruggaat tot de 7e eeuw voor Chr., maar tot in de Romeinse periode werd gebruikt, voornamelijk door zwangere vrouwen vlak voor de geboorte. De belangrijkste vondst bestond uit 4 beschilderde houten planken met offerscenes uit de 6e-5e eeuw voor Chr. Verder werden er vele vrouwenfiguurtjes gevonden, vaak afgebeeld als Artemis, maar ook satyr-hoofden of theatermaskertjes. Het heiligdom viel nu eens onder Sikyon, en dan weer onder Pellene in Achaia. Rechtsboven: reproductie van één van de beschilderde planken. Onder, enkele votiefgaven uit de grot.