Pausanias Project


Delphi

1 stier van Kerkyra (9.3)  

2 monument v.d. Arkadiërs (9.5)

3 monument Spartanen (9.7-11)   

4 monument Marathon + Houten    Paard (9.12-10.2)      

5 Zeven tegen Thebe (10.3)   

6 Epigonen (10.4)

6a koningen Argos (10.5)       

7 monument Tarantijnen (10.6)

8 schathuis Sikyon (11.1)            

9 schathuis Siphniërs (11.2) 

10 schathuis Thebe  (11.5) 

11 schathuis Athene (11.5)  

12 schathuis Syracuse (11.5)    

13 schathuis Knidos        

14 bouleuterion           

15 rots v.d Sibylle (12.1)

16 zuil v.d. Naxiërs

17 zuilbases v. Monument

18 Stoa Atheners (11.6)                

19 schathuis Korinthe (13.5)      

20 schathuis Kyrene        

21 Prytaneion                   

22 slangenzuil Plataia (13.9)

23 strijdwagen Rhodos

24 verscheidene monumenten

25 altaar v. Chios

26 monument Prusias

27 tempel Apollo

28 monument Aemilius Paulus

29 stoa Aitoliërs

30 theater                       

31 monument Daochos           

32 hof v. Neoptolemos 

33 Dionysos-heiligdom?

34 Leschè Knidiërs                  

De temenos (hof) van Apollo wordt gevormd door een ratjetoe aan monumenten. Met de tekst van Pausanias, een goede reconstructie (bron: Papachatzis) en de vondsten in het museum, is het echter toch mogelijk zich een goede voorstelling te maken van de site.

De schathuizen

Links: drie godinnen zitten de uitkomst af te wachten van een duel voor de poorten van Troje. Midden: strijd tussen de goden en giganten; twee leeuwen, die de strijdwagen trekken van Artemis, vechten dapper mee. Rechts: Apollo en Herakles strijden om het bezit van de heilige drievoet van Delphi; in het midden de god Zeus, die in het gebeuren ingrijpt.

Zuilenhal v.d. Atheners en Steen van Herophile

De Atheners hebben deze zuilenhal neergezet en de wapens en de          bootversieringen die ze op de vijanden hebben veroverd.

De tempel van Apollo

Uit dank voor hun hulp bij de herbouw van de tempel na de grote aardbeving van 376 v. Chr., schonken de Delphiërs aan de inwoners van Chios voorrang bij het raadplegen van het orakel van Delphi.

Een leschè is van oorsprong een Ionisch woord dat “vergaderplaats” of “vergadering” betekent. In veel Griekse steden bevonden zich dergelijke plekken, soms gereserveerd voor een bepaald doel, soms ook gewoon gebruikt als plek om te chillen. Het gebouw in Delphi is rond 450 v. Chr. gebouwd. Over z’n precieze functie is niet veel bekend. Des te meer over de decoratie van het gebouw, waarvan de muren waren versierd met schilderingen van Polygnotus. Deze, op dat moment zo’n 600 jaar oud en mogelijk al meerdere malen gerestaureerd, worden uitvoerig door Pausanias besproken. Op grond van de tekst en contemporaine vaasschilderingen zijn er meerdere pogingen tot reconstructie gedaan.

          Pausanias beschrijft twee schilderingen, de Ilioupersis (de verwoesting van Troje) waarin meerdere scènes werden afgebeeld die teruggingen op diverse dichtwerken over de verwoesting van Troje, en de Nekyia, waarin Polytgnotus  scènes uit de onderwereld beschrijft, waarbij hij opnieuw zich baseert op andere (inmiddels verloren gegane) dichtwerken dan die van Homerus. Voor een reconstructie met uitleg klik de titels aan.