Pausanias Project


Vliegen met een Drone, mag dat en is dat leuk? Om die vraag te beantwoorden is het nodig goed op de hoogte te zijn van de voors en de tegens. Een suppoost zal als je netjes vraagt of je een drone de lucht in mag sturen waarschijnlijk NEE zeggen, zo is althans onze ervaring. Als je geen vragen stelt, maar desgevraagd antwoordt dat je een fototoestel bij je hebt, is er daarentegen niets aan de hand. Erg leuke discussies gehad met suppoost (zie rechts). Elders gemerkt dat zo’n ding erg gevoelig is voor harde wind; de drone wordt een boom ingeblazen, en de vraag is hoe haal je ‘m er weer uit? Met hoogtevrees de boom inklimmen en dan zachtjes opschuiven naar steeds dunnere takken is geen optie (geloof me, heb ‘t geprobeerd). Takken omhoog gooien in de hoop dat je zo’n ding loskrijgt, werkt ook niet. Gelukkig was er nogmaals een suppoost, die na een half uur hoofdschuddend toekijken wegliep en na enige tijd terugkwam met een lasso, waar hij een ijzeren haak aan had bevestigd. Een kwartier later waren we alweer de lucht in. Lang leve de Griekse suppoosten!

Boven: het grote theater van Sikyon uit de lucht (compositiefoto), onder de fundamenten van een tempel in Sikyon en het gymnasion.

Een echte aanwinst blijkt een drone voor de vele sites in griekenland waar de resterende oudheden zijn gereduceerd tot fundamenten. Rondlopend over de sites kan de bezoeker vaak een goede indruk krijgen van wat er ooit heeft gestaan, maar een goede foto maken is vaak erg moeilijk. Als voorbeeld links de ruïnes van de magnifieke tempel in Tegea, ooit een van de meest indrukwekkende tempels op de Peloponnesos. De bewaard gebleven brokstukken zijn van hoge kwaliteit en zonder meer goed toegankelijk. Voor de plattegrond, met een dubbele rij zuilen  in de cella, moet je toch echt de lucht in (onder). Ernaast het slechts gedeeltelijk opgegraven theater van Elis.

Drone fotografie

Zie nu ook: Tegea, Pallantion,