Pausanias Project


Messenië: Ano Engliano

Boven: de troonzaal van Pylos, met de centraal gelegen (deels ceremoniële) haardplaats.

Telemachos’ ontvangst

Het paleis in Ano Engliano

De zuilen, plafonds en dakconstructie waren allen van hout, de buiten muren van zandsteenblokken, de binnenmuren van leem en stenen. Het geheel was bepleisterd en beschilderd in de fraaiste fresco’s. De muren zijn over het algemeen bewaard gebleven tot ong. 1 meter hoogte, terwijl bij de brand die een einde aan het paleis maakte, de hele bovenverdieping is weggevaagd, waarbij slechts onbrandbare objecten bewaard zijn gebleven. In feite is het paleis op zich veel indrukwekkender en informatiever dan het veel toeristischer Mykene, maar met name het ontbreken van indrukwekkende Kyklopische muren die Mykene wél sieren, maakt dat slechts weinig toeristen de weg weten te vinden. Overigens hebben moderne metingen met grondradar aangetoond dat die fortificaties er wel geweest zijn, terwijl er ook een grote benedenstad begorende bij het paleis is aangetoond.

         Indrukwekkend zijn nog steeds de vele details die van de paleisconstructie bewaard zijn gebleven, het terracotta bad met de resten van voorraadvaten (voor warm water?), de voorraadkamer met in situ tientallen flessen en vaten, met daaraan grenzend een wachtkamer met een gestucte bank, de trap naar de bovenste verdieping, de grote zaal, waar de koning in staatsie zat (compleet met een kanaaltje voor de plengoffers die hij heeft moeten houden), met de duidelijk herkenbare zuilbases voor de vier massieve zuilen die het dak ooit droegen en de enorme gestucte en beschilderde haard. De kamer was beschilderd met muurschilderingen, met direct achter de troon een scène met griffioenen en leeuwen. Indrukwekkend (maar sterk achterblijvend bij Mykene) is ook het gerestaureerde koepelgraf.

          De opgraver Blegen had het geluk al op de eerste dag van de opgravingen op een kamer met 600 tafeltjes in Lineair B te stuiten, een vroege vorm van Grieks.


Vlnr: de beschilderde haard, een reconstructie van de Hof en een reconstructie van de troonzaal in Pylos. Tenslotte drie fresco’s (reconstructies P. De Jong) uit het paleis.

Voor het museum in Chora, klik hier.